Semangat Mak Cik..!

Assalamualaikum w.b.t

Hari ni banyak gak la yg berlaku pd makcik...di sini makcik kategorikan yg besh n yg xbape besh.

Yg xbape nk besh la: Makcik sedih sgt2 coz makcik ada mslh skit ngan kuaga makcik ni...huhu. Kendian, ade lak sorg kwn ni buat mslh la plak dy...mslh 2 xceli asalnye dari dy sndiri tapi hentah ape nasib makcik yg tua ni pown d salahkan same...apekah?

Yg besh lak: Tadi makcik dpt tau...minggu depan kami dh mule study d kampus baru. Alhamdulillah...sofar tinggal Interantional Medical School( IMS) je yg xpindh ag dari kampus lama...so pasni kami akn enjoy lecture hall baru, disection hall n cadaver baru, lab baru n paling masyuk ER department...sonok3!

Rase gatal je tangan ni nk g disect...tapi syg la...coz lambat lagi la pulak surgery ni..taun depan ni pown xsure ag clinical subjek hape yg bakal makcik hadap. Tp ape yg makcik tau klinikal year ni ramai yg kate best...ye ke x Allah Maha Tahu.

Yang paling sonok hari ni, makcik dapat tau lecturer baru yang mendaftar kat uni dlm 2 minggu lepas adalah sowg CARDIOTHORACIC SURGEON kat UK...huk3. Makcik terkesima....terkedu...terkejut...tp sebbek x tercollapse je tyme dy gtau yang dy ni cardiothoracic surgeon...ape la yg besh sgt kn pasal CTS ni kan3? Exceli makcik punye minat inshaAllah sofar sblum dpt sbrg pengaruh dari lain2 sumber..ingtnye nak la jadik CTS 1 hari nnt!
InshaAllah...

td dy ade la tanya makcik nape nk sgt jd CTS ni.....

Hm2..makcik kate la...setau makcik xramai CTS ni muslimah means..xramai pompuan n tmbah2 plak yg muslim. So datz y la makcik nk sgt2 uat CTS ni...inshaAllah nnt ade gak la klompok or populasi doc2 muslimah yg jadik CTS ni...tp OBG pown besh gak...hah! Kalu mane2 yang tgok TMD..tau la tentang Batista operation...so makcik ni cm ade gak la hangan2 nk perform surgery ni, tp xtau la. Ade rezki...inshaAllah.

Tinggi x cita2 makcik ni????
Hmmm....

Kadang2 ade je kawan2 yg perlekehkan makcik...kate cita2 tinggi sgt la ape la. Kdg2 2 terkesan la jugak...rase la down skit. Tp bila d pikir2kn balik...tringt pulak cerita Luqmanul Hakim ngan anak dy 2...katenya, kite ni xleh nk hidup kalu asik dengar owg kate. Tambah2 zaman skg ni makcik rase leh kire ngan jari la sape yang betol2 tegur coz nk membetulkan yang lain...huhu. Ramai pada benarnye nk menjatuhkan kalu tengok owg ni lebih skit dari dy... Hakikat ni pahit tapi nak uat camne dah namanya hakikat..telan jelah. N mmg benda cmni wujud d alam nyatan ni kawan2 oi....:)

Hidup kite ni banyak sgt2 cobaan n dugaan yg salu Allah datangkan...semata2...

"liyab luakum ayyukum ahsanu 'amala...":
mksudnye: nk menguji antara kamu yg mane antara kamu ni bagus amalnye...

P/s: eja bhsa melayu..mahap la arab xreti makcik :P

Kalu d pikir2kan...banyak je caci maki owg pernah hamburkan pada makcik selama makcik hidup ni...owg yg nak kite jatuh, nk kite tarik diri dari medan perjuangan ni..lagi teruk ade je yg pernah sabotaj makcik semata2 nak makcik keluar dari my previous uni dulu. Tapi Alhamdulillah makcik masih d bantu Allah sampai hari ni dgn kekuatan n kudrat yg bersisa ni...credits 2 my parents and fwens yg salu ada d cc tyme makcik memerlukan depa. Lagipun makcik still ingt ape yg ustazah ajar tyme kat MMP dlu...

"Wa bassyiris soobirin.."
bila d tarojjimkan: berita gembiralah bg yg sabar :)

Xyah la nk pk sgt ape yg owg kate..amik la iktibar dr kisah Lukmanul Haqim. Hmmm.. some may say gud things 2 4 our betterman...but most will say ur doin not rite in order 2 crush us down babe..it happen!

So..jadi la diri sendiri and toksah la bz pk ape la owg pk pasal aku...jgn duk prasan. Xda pown owg nk amik kisah pasai hg...hehe. Tp ingat 1 benda..ape2 nk uat taqwa kena ada coz ada Dia yg d atas sana yg selalu akan amik kisah atas ape yg kite kerjakan. X d lupakan gak bodyguard kanan kiri yg sibuk mencatit amalan2 kite...smoga yg belah kanan lebih bz berbanding belah kiri.

InshaAllah...n wassalam



Category: 3 comments

3 comments:

Sebam3d said...

Salam
waaa besh3, dpt blaja kat tempat baru, tp international ke interantional :P

mak cik minat CTS ya, ni mesti tgk Asada Rutaro,hek2 ok gak CTS, field yg mencabar, tp insyaallah boleh pnye :D

hmm, kalo ade owang yg ske memperlekehkan owang len, it means they r the one who is problematic, but don't worry, ignore them as they bring you nowhere. Just be yourself and go with the flow, peduli apa orang kata, yg penting konfiden mesti ada, haha :D

ape2 pun gud luck n slamat berjaya mak cik oii :D

Mak Cik Medic said...

awat muka ang hitam dek non?
hahha...inshaAllah ni la cecite makcik sejak memula masuk medic g..
btw..makcik salah tayep je 2h. ampunla..
makcik doakan kamu gk bjaye..ni dak medic gak ke?

Sebam3d said...

haha kena sapu arang, tu yg itam :P
bagus la kalo makcik minat CTS sejak masuk medic,
sebam3d dak medic gak, tp masa mula2 masuk dok pening x abis, haha
insyaallah, terima kasih ya makcik, mak cik pun insyaallah bejaya gak :D

Post a Comment