Usaha xyah Lebih2?


Assalamualaikum w.b.t..

Masuk hari ni..tinggal lagi 2 mggu exam akan menjelma. Takut sgt2 rase makcik... kwn2 pown dh mula bz dlm bilik masing2... study mane yg masih blum d cover. Smoga kite sume mendapat keberkatannya.. InsyaAllah.

Belajar ape2 pon xda yg senang kalu kite xusaha.. makcik paling xsuka kalu owg salu pk medik la yg paling susah, n ade gak budak medik ni yg kdg2 riak bile dh masuk medic. Bukan ape..kn course ni popular...susah kowt katenya. So..kalu dpt masuk 2, x ke dikira hebat? Hmmm... harus la kite saling ingat mengingati sesame shbt handai... ade je yg masuk medic taun last dh ni, tapi kantoi..repeat..mcm2 la yg Allah nk duga kite. So..jgn la rase diri 2 dh hebat sgt kalu stakat jadik budak perubatan... sebaliknye bnyak2 kn la kita ni berdoa moga ujub, riak dan takabbur 2 jauh dari kite sume.. Amin3!

Dlm kite duk bz2 study ni..jgn la kite lupa pd Allah. Usaha kite ni amat2 xterbanding ngn ape yg Allah tentukan. Kite merancang.. Allah pown merancang, tp kite kena la ingt dat sebaik2 perancangan 2 adalah perancanganNya. So, dlm study2 kite ni pon.. mudah2 an kite xabaikan solat wajib. InsyaAllah... :)

Pernah sowg senior di MMP dlu pesan kat makcik... dy ni dh student perubatan tyme makcik study kat c2. Dy pesan pada makcik dan shbt2 yg ade tyme kami sembang tyme 2.. katenya.. kalu kite ni budak medic, kite kena sedia dan tahu bahawasanya tekanan dlm pelajaran 2 bnyak dan kuat, dengan subjeknye yg susah2...bnyak lak 2 nk d cover ntuk setiap tahun...kiranya susah 2 mmg nyata! Oleh yg demikian... kite pown kena la 'usaha lebih sikit'....

Makcik bertanya la pada senior 2.. kak, usaha lebih yang macam mane?

Usaha lebih ni...
  • Kalu la owg solat lewat..kite kena jadi owg yg solat awal waktu
  • Kalu owg len solat wajib saje... kite kena hiasi diri ngn solat sunat... terutamanya solat Dhuha..solat sunat Taubat n solat sunat Hajat.
  • Kalu owg pose bulan ramadhan je... kite kena la posa senin kamis paling kurang... kalu leh d lebihkn d bulan Rejab dan Syaban 2 ag la molek.
  • Kalu owg len tidoq ja waktu malam... kalu terjaga rajin2 la Qiam... sekalipun sekadar solat sunat Tahajjud 2 rakaat.
  • Kalu owg len senyum pada mereka yg mereka kenali shj...kite kena la senyum pade sume owg..sekali pon owg 2 hentah mane2 dtg.. tp jgn la salah paham lak. Yg berlawanan jantina ni pk2 la mane yg perlu ye ? :P
Hmmm... kalu ikutkn bnyak ag rasenya akak 2 pesan kat makcik dan kwn2 yg len.. tp entah la. Bnyak yg makcik sendiri pown xterbuat.... semoga dengan post ni kite sume leh la islah kn diri kpd yg lebih bek. Bukan la ape... kalu based on ape yg akak ni pesan, makcik leh simpulkn is dat kite ni kalu hubungan kite ngn Allah n manusia ni entah ke mane, susah jugak la ilmu 2 nk smpai..kalu smpai pown berkatnye d ragui. Ape kaitannye kan?

Haaa.... kate la kn, kite ni ada hubungn yg bek ngn Allah n manusia, insyaAllah... sikap menghormati ibu bape, lectrer2 2 akan dtg slow2. Nape? Coz bile kite dh mantap dlman.. nk uat sumtin ni pown pk bnyak kali wooo... especially benda yg meragukan.. cam...
  • patut ke aku ponteng?
  • Nak tipu mak ke x ni?
  • Mls la study... dlm xm meniru pown xpe kowt...
Soklan2 cmni n bnyak ag la yg salu duk bermain2 dlm pale kite ni InsyaAllah xkn dtg ag dah... bile takwa 2 dh ade tersemat d dlm hati kite sume...insyaAllah :D

Kesimpulannya, kalu la ngah study...tetibe kite dgr azan..better la kite tinggal dlu study n solat la dlu. Lagipon kite xtau.. samada ade ag ke x rezki kite nk dengar azan ntuk waktu yg seterusnye pasni. Study2 gak... solat kena d jage beb!

Makcik dh penat bletiaq...sok bletiaq g k?

Wsalam.
Category: 2 comments

2 comments:

Sebam3d said...

Hm2, betul tuh makcik, kalo x usaha manekan nk dapat kejayaan, mane ade kejayaan yg datang bergolek tanpa usaha, :).

Kejayaan nih macam puncak bukit, n usaha itu adalah mendaki, sape yg bersusah besungguh2 die yg akan smpai ke puncak n menikmati sinar sang suria (adoii ayat).

Stuju dengan makcik, dalam study, kita mmg xleh asyik study smpai lupakan Allah, tambah2 kalo study medic, kalo kita jaga hubungan kita dengan Allah, insyaallah akan dipermudahkan ntuk study,menjawab exam, dapat doctor yg mark paper yg bek2. Haaa ada keberkatana tuh. hek2

nice post makcik, looking forward for another post :D

Mak Cik Medic said...

makcik sibuk skit lately...coz bnyak kena sumit keje...so, kalu de mase ade la post 2 okio?

gambatte neyh sempai!

Post a Comment